Shuttleworth die ruimte in te neem?

Shuttleworth, wat in Londen is, kon nie bereik word vir insette nie, maar sy Suid-Afrikaanse verteenwoordiger, Andrew High, het bevestig dat die finansiële bestuurder met die Midas-kontak ongeveer veertien dae in Rusland deurgemaak het vir ‘n ‘sakeprojek’.

Die hoof van die Russiese Instituut vir Mediese en Biologiese Probleme het ook gesê dat ‘n Suid-Afrikaner pas met ‘n kliniese assessering afgehandel is en toegelaat is om die kosmonaut toe te laat om die fokus voor te berei, maar tog nie die naam noem nie.

High, wat huiwerig was om insigte te gee rakende die voorgestelde ruimtestap, het tot dusver gesê dat niks die nodige goedkeurings gemaak het nie.

In elk geval het hy bygevoeg dat die volgende vuurpyl in Oktober die ruimte in sou gaan en gesê Shuttleworth verwag om meer oor ‘n half maand te hoor.

Toe hy uitgevra is of Shuttleworth ‘n fantasie het om die ruimte in te gaan, het High gesê: “Hy het nog nooit met my daaroor gepraat nie, maar ek is seker dat hy graag wil gaan. Ek sal dit beslis doen.”

Die aanvanklik betalende ruimtevakansie ter wêreld, Amerikaner Dennis Tito, het blykbaar tot $ 20 miljoen (R160 miljoen) vereffen vir ‘n agt dae lange ruimtereis in April en Mei.

Op die punt toe hy weer op vaste grond aankom, het die opgewonde magnaat gesê dat hy geneig is om in die hemel te wees.

Dit is op die iafrica-webwerf geplaas dat ‘n inwoner van Suid-Afrika ‘n kliniese keuringsassessering voltooi het en pas toegang tot die kosmonaut in Gagarin gekry het wat net buite Moskou fokus.

Die bron van die verslag was die Russiese nuusverskaffer Interfax, wat besonderhede verskaf het oor Vrydag dat ‘n byeenkoms van wannabes ‘n kliniese ondersoek by die Russiese Instituut vir Mediese en Biologiese Probleme ondergaan het om te besluit of dit goed sou wees vir ruimtereise.

In die verslag word beweer dat Sergei Gorbunov, ‘n verteenwoordiger van die Russiese lugvaartagentskap, gesê het dat geen ooreenkomste gemerk is nie, maar dat die agentskap waarskynlik formele aansoeke van die byeenkoms sou kry sodra die toetse gedoen is.

“Van vandag af wil sommige private onbekende mense, nie-vaardige kosmonaute, onlangs ‘n totale kliniese toets ondervind in ‘n Russiese logiese fokus om hul potensiële vermoëns te meet, maar wel insiggewend om ‘n ruimtevlug te maak,” het hy aan Interfax gesê.